silgiSİZ

Salı, Ekim 10, 2006

Mr. Sequel


Herşeyin alternatifini arıyoruz. İlişkilerimizden tutunda yaşam tarzımıza, alışkanlıklarımızdan tutunda pahalı olan herşeye kadar. Sadece bir nedenimiz olması yeterli alternatif arayışına başlamak için.
Otomotiv sektöründe ise son zamanların önemli konularından biri olan alternatif yakıtlı araçlar üzerine Ar-Ge ler son sürat ile çalışıyor.
Bunlardan biride 2005 uluslararası otomobil fuarında bebeklerini sergileyen GM.

GM CEO su Rick Wagoner'in ''bir uzay çağı otomobili'' olarak adlandırdığı Sequel; sahip olduğu yeni yakıt teknolojisi ile GM nin teknoloji şovu yaptığını gösteren bir eser. Test için imal edilen Sequel; hücre yakıt odalı olarak adlandırılan teknolojisi ile 500 km yol yapabiliyor, kaputu açtığınızda bir karburator, silindir blogu, yag pompası gibi ekipmanları göremezken sadece siyah bir kutu ve elektrik motorunu görüyorsunuz.
Otomotiv sektoru başta olmak üzere enerji sektörününde yüzünü değiştirecek bu çalışma en başta çevre dostlarınıda sevindirecek. Daha yeşil ve daha temiz bir dünya sloganı en azından otomotiv sektörünün ciddi çalışmasıyla gururla soylediği bir slogan haline geliceğe benziyor.
Bu işin arkasında olabilecek siyasi ve ekonomik etkilerden etkilenip dunya pazarında bazı engellere takılmazsa çok şey değişeceği kesin.
2005 yılında 10.6 milyon dolar harcadığı programda yakıt hücresi teknolojisi yanında by-wire ve jant motorları gibi yeni teknolojilerinde kullanıldı aracın banda girip seri şartlarda üretilir seviye ye gelmesini 10 sene olarak öngören GM CEO su R.Wagoner çalışmaların devam edecekleri belirtti.


Sequel yapılan bir depo ile 300 mil den fazla yol testinde 60 mph ya 10 saniyeden daha az zamanda ulaşılırken şuan piyasada olan diğer rakipleri benzer teknoloji uygulamaları ile 170-250 mil gidebilirken (oda bataryanın kullanılmasına baglı) 60mph ye 12-16 saniyede ulaşabiliyor.
Görüyoruzki; herşey hızla gelişiyor ve değişiyorken bizim buna seyirci kalıp alkışlamaktan çok daha fazlasını yapmamız gerekiyor. Lütfen insanların sizede alternatif bulmasına fırsat vermeden harekete geçin. Saygılarımla...

0 comments:

Yorum Gönder

<< Home